Het belang van het goed opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst

22/01/2025 - Publié par : FiduPress < Retour Het belang van het goed opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst met de duivel als je ondertekent zonder te begrijpen wat erin staat. Drie adviezen van een advocaat om het goed aan te pakken:

Klanten keuren vaak ingewikkelde documenten goed zonder de gevolgen te beseffen. Tot de dag waarop ik hen uitleg wat ze eigenlijk hebben geaccepteerd.

𝟏 - 𝐃𝐞 𝐥𝐞𝐧𝐠𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭

Dit is mijn eerste indicator om te zien in wat voor problemen een klant zich heeft gemanoeuvreerd. Hoe langer het document, hoe restrictiever het wordt als het fout loopt. Ik zie klanten die doodsbang zijn voor een “bad leaver”-clausule van meer dan vijf pagina’s in hun overeenkomst.

Mijn advies: beperk de lengte van uw aandeelhoudersovereenkomst tot maximaal 15 pagina’s.

𝟐 – 𝐔𝐢𝐭𝐬𝐥𝐮𝐢𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐚 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐥𝐚𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞 𝐫𝐨𝐥

Ik zie verraderlijke overeenkomsten waarin een aandeelhouder wordt uitgesloten als hij of zij gedurende twee maanden geen bestuurder of uitvoerende rol meer vervult. Erger nog, hij of zij wordt dan verplicht om de aandelen te verkopen tegen 50% van de waarde. Met andere woorden: als je drie maanden ziek bent, zit je diep in de problemen.

Mijn advies: weiger elke bepaling die de waarde van uw aandelen verlaagt als u de operationele rol verlaat.

𝟑 – 𝐄𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐫𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞𝐫𝐛𝐨𝐝

Wanneer men een bedrijf opstart met een partner, hebben beide vaak al een professionele activiteit achter de rug. Klanten die uit elkaar gaan, willen vaak hun oude activiteit weer oppakken. Maar ze zitten vast door een concurrentiebeding van vijf jaar.

Mijn advies: beperk een concurrentiebeding na scheiding tot maximaal twee jaar.

––––

Ik stel vast dat dit soort aandeelhoudersovereenkomsten een tijdbom zijn wanneer een van de partijen zijn of haar vrijheid wil terugwinnen. Stop met blindelings ondertekenen.

Auteur: Franck Debue (Advocaat ondernemingsrecht)

Retour