Aftrek van bedrijfshuur: Een schema bij de belastingaangifte is nu vereist

04/04/2024 - Publié par : FiduPress < Retour Aftrek van bedrijfshuur: Een schema bij de belastingaangifte is nu vereist

In verband met tweede woningen die privé worden verhuurd, wordt momenteel belasting geheven op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40%. Bijvoorbeeld, voor een appartement aan de kust met een kadastraal inkomen van 1.400 euro, zou de belasting worden berekend op basis van 4.100 euro. Met een kadastraal inkomen van 1.400 euro per maand zou dit leiden tot een jaarlijkse belasting van 2.214 euro, inclusief de personenbelasting en de gemeentebelasting.

Echter, wanneer de woning door de huurder voor professionele doeleinden wordt gebruikt, wordt de belasting geheven op basis van de werkelijk ontvangen nettohuur, met een minimum gelijk aan het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40%. Bijvoorbeeld, voor hetzelfde appartement dat wordt gebruikt als kantoor voor een eenmanszaak, met een brutohuur van 16.800 euro per jaar, zou de jaarlijkse belasting 6.366 euro bedragen.

Vanaf het belastingjaar 2024 zal een nieuwe bijlage bij de aangiften van de personenbelasting en vennootschapsbelasting worden toegevoegd om de controle van de huurinkomsten die door de huurder worden afgetrokken en bij de verhuurder worden aangegeven te versterken. Huurders en bedrijven die huurkosten aftrekken zullen gegevens zoals de naam, adres en identificatienummer van de verhuurder, het adres van het onroerend goed, het bedrag van de huur en het percentage dat wordt afgetrokken als professionele kosten moeten verstrekken. Deze verplichting geldt ook voor vergoedingen voor andere zakelijke rechten op onroerend goed, met uitzondering van gevallen waar een factuur vereist is. Zonder deze informatie in de bijlage zullen de huur- of vergoedingen niet aftrekbaar zijn als professionele kosten.

Bron: Vandelanotte

Retour