Hoeveel kost een werknemer jou?

10/01/2024 - Publié par : FiduPress < Retour Hoeveel kost een werknemer jou?

Krijg inzicht in de samenstelling van loonkosten

Wil je een medewerker aanwerven? Of jouw loonbeleid optimaliseren? In elk geval weet je maar beter hoeveel de loonkost precies bedraagt en hoe die is samengesteld. In dit artikel overlopen we stap voor stap de belangrijkste elementen. En je krijgt er links bij die je nog veel nuttige diensten zullen bewijzen, zoals de loonkostcalculator.Laatst bijgewerkt op 8 januari 2024 door David Dewilde

Hoe is de loonkost van een werknemer samengesteld?

Iemand in dienst nemen kost behoorlijk wat in België. Maar het is een kost die meer mogelijk maakt voor jouw onderneming en die, als het goed zit, ook veel opbrengt.

Maar weet je precies hoeveel een werknemer jou kost? En hoe die kost precies is opgebouwd? Laten we eerst even kijken naar de samenstelling van de loonkost van een werknemer.

De voornaamste blokken in de loonkost zijn:

  • het brutoloon
  • de sociale zekerheidsbijdrage

Maar daar stopt het niet. Houd rekening met bijkomende kosten zoals vakantiegeld, eindejaarspremie en een arbeidsongevallenverzekering. Je kunt ook extralegale voordelenbieden om jouw medewerker op een alternatieve manier te verlonen.  Daarnaast hebben nog andere factoren een impact op de loonkost.

Check vooral of je alle elementen in rekening brengt. In dit artikel bekijken we ze allemaal.

Sta je voor jouw eerste aanwerving(en)? Met onze simulator bereken je heel gemakkelijk jouw loonkost.

Bereken jouw loonkost

Verschil arbeider - bediende?

Traditioneel werd altijd een onderscheid gemaakt tussen arbeiders en bedienden. In de praktijk wordt dat verschil alsmaar kleiner, maar toch blijven er nog een aantal verschillen bestaan.

Een paar voorbeelden:

  • Een bediende betaal je in principe per maand en een enkele keer. Een arbeider per gewerkt uur. Dat gebeurt 2 keer per maand.
  • Aan een bediende betaal je het (dubbele) vakantiegeld. Voor een arbeider regelt een reservefonds van de sociale zekerheid dit bedrag.
  • Een belangrijk verschil zit in de sociale zekerheidsbijdragen die je betaalt aan de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). Die worden anders berekend. 

Veel sectoren hebben een eigen systeem van bijkomende sociale voordelen: eindejaarspremie, aanvullende werkloosheids- of ziekte-uitkeringen, aanvullend vakantiegeld, premies …

Jouw bijkomende sociale voordelen per sector

Hoe bepaal je het brutoloon?

Jij bepaalt zelf het brutoloon of basisloon, maar in België gelden er wel minimumlonen waaraan je je moet houden. Baremalonen zijn per sector (paritair comité) vastgelegd en gekoppeld aan functie en ervaring. Deze minima worden geïndexeerd.

Geen baremalonen? Dan is er het GGMMI, of Gewaarborgd Gemiddeld Minimum Maandinkomen, vastgelegd door de Arbeidsraad. Houd verder ook rekening met de leeftijd en de ervaring van jouw werknemer en de afspraken die je met hem maakt.

Niet zeker over die minimumlonen? Vraag het even na bij ons sociaal secretariaat.

Het verschil tussen bruto en netto - hoeveel de werknemer in handen krijgt - is onder andere afhankelijk van de persoonlijke situatie van de werknemer. In de loononderhandelingen en het contract spreek je dus best een brutoloon af. 

Samengevat: De loonkost van jouw werknemer is afhankelijk van:

  • Het statuut (arbeider of bediende) 
  • De functie of het hiërarchische niveau
  • Zijn of haar leeftijd en aantal jaar ervaring 
  • Het aantal gepresteerde uren per maand 
  • De sector waarin jouw bedrijf actief is

Alles over de berekening van je loonkosten

Extralegale voordelen en andere kosten

Elke medewerker heeft recht op vakantiedagen en dus op vakantiegeld. Hoeveel? Dat hangt af van het aantal dagen dat hij in het vorige kalenderjaar heeft gewerkt. Hoe zit het precies met enkel en dubbel vakantiegeld? Dat ontdek je hier.

Met sommige onderdelen van het verloningspakket kan je iets flexibeler omspringen: extralegale voordelen. Naast verloning zit dan vaak een stukje beloning in het pakket.

Dit om medewerkers fiscaal-vriendelijk te motiveren én aan jouw bedrijf te binden. Ga dieper in op de mogelijkheden van alternatief verlonen.

Jouw voordeel als werkgever:

  • een boost voor je werkgeversimago
  • een wapen in de ‘war for talent’
  • een instrument om jouw HR-beleid te optimaliseren

10 extralegale voordelen die je loonkosten drukken

Wist je dat ... je meestal dient tussen te komen in de kosten van jouw medewerker voor woon-werkverkeer? En zo zijn er nog premies en vergoedingen die voor elke sector apart geregeld worden in een cao.

Benieuwd hoe het zit in jouw sector?  Vraag het gerust even na.

Sociale zekerheidsbijdragen

Naast het brutoloon betaal je sociale zekerheidsbijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De werkgeversbijdrage of patronale bijdrage bedraagt 25% van het brutoloon.

Daarnaast is er een werknemersbijdrage, betaald door de werknemer. In de privésector wordt van het brutoloon gemiddeld 13,07% afgehouden. 

Ga dieper in op de sociale bijdragen

Werf je jouw eerste werknemer aan?

Dan brengt de doelgroepvermindering goed nieuws! Je bent op vandaag volledig én levenslang vrijgesteld van werkgeversbijdragen voor jouw eerste werknemer.

Voordelen eerste werknemerVoordelen tweede en derde werknemer
Volledige en levenslange vrijstelling van de patronale basisbijdrageTot 20% korting op jouw bedrijfsvoorheffing146 euro korting op jouw administratiekostenBonus voor Securex-klanten: gratis loonkostberekening op maat en dat voor een periode van 5 jaar.Tot 13.750 euro korting op jouw loonkostTot 20% korting op jouw bedrijfsvoorheffingElk kwartaal optimale aangifte van je RSZ-bijdrageBonus voor Securex-klanten: gratis loonkostberekening op maat en dat, voor een periode van 5 jaar.

Ontdek alles over het aanwerven van werknemers

Bedrijfsvoorheffing & bijzondere kosten

Naast de sociale zekerheidsbijdragen is er bedrijfsvoorheffing te betalen. Deze belasting hou je in op het belastbare loon – het brutoloon min de sociale bijdragen – van je werknemer. Het exacte bedrag hangt af van het loon en de gezinssituatie van je medewerker. Lees hier hoe de bedrijfsvoorheffing precies berekend wordt.

Naast het basisloon en de sociale bijdragen zijn er nog andere elementen die mee de loonkost kunnen bepalen zoals het vakantiegeld en de eindejaarspremie.

Maar heb je ook al hieraan gedacht?

  • Premie voor arbeidsongevallenverzekering 
  • Kosten voor verplichte preventie en bescherming op het werk 
  • Aansluitings- en beheerskosten voor het sociaal secretariaat 
  • Aansluiting bij een vakantiekas (enkel voor arbeiders)

Bereken de loonkost van je eerste werknemer

Dankzij onze berekeningstool kan je snel de loonkost van je eerste werknemer inschatten.

Gebruik onze berekeningstool

Laatst bijgewerkt op 8 januari 2024 door David Dewilde

Bron

Retour