Aanzienlijke verhoging van de investeringsaftrek voor het belastingjaar 2024

25/10/2023 - Publié par : FiduPress < Retour Aanzienlijke verhoging van de investeringsaftrek voor het belastingjaar 2024

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is bedoeld om KMO's aan te moedigen productieve investeringen te doen. De investeringsaftrek vermindert het bedrag waarover belasting betaald moet worden. Het bedrag van de aftrek wordt bepaald door het percentage van de investering.

Wie komt in aanmerking voor de aftrek?

Industriële, commerciële of agrarische bedrijven (gerund door een individu of een bedrijf) en zelfstandige professionals komen in aanmerking voor de investeringsaftrek.

Eenmalige investeringsaftrek

Tussen 12/03/2020 en 31/12/2022 was er tijdelijk een eenmalige verhoogde aftrek van 25% voor aangekochte of gedane investeringen, van toepassing op particulieren, vrije beroepen en kleine ondernemingen. Vanaf 1 januari 2023 zal dit aftrektarief echter terugvallen naar 8% voor nieuwe investeringen.

De tarieven voor "speciale investeringen" met betrekking tot het belastingjaar 2024 zijn aangepast aan de stijging van de consumentenprijsindex. Vanaf 01/01/2023 zijn de volgende tarieven van toepassing op investeringen die worden verworven of gedaan voor het belastingjaar 2024:

  • 20,5% voor digitale investeringen met betrekking tot de integratie en de werking van betalings- en factureringssystemen en de beveiliging van informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Dit tarief geldt ook voor aanvullende investeringen, maar alleen voor kleine bedrijven.
  • 27,5% voor investeringen in beveiliging, maar alleen voor kleine bedrijven.
  • 20,5% voor investeringen in octrooien en milieuvriendelijk onderzoek en ontwikkeling, evenals investeringen om energie te besparen en luchtafzuigings- of zuiveringssystemen te installeren in horecagelegenheden (hotels, restaurants, cafés).

De aftrekpercentages blijven hetzelfde voor latere investeringen:

  • 42% voor koolstofvrije vrachtwagens en elektrische laadinfrastructuur.
  • 30% voor zeeschepen.
  • 3% voor hergebruik van verpakkingen.

Wat is de gespreide aftrekregeling?

De eenmalige investeringsaftrek wordt aangevuld met de gespreide investeringsaftrek, die rekening houdt met de fiscaal vastgestelde afschrijving. De gespreide aftrek voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling geldt voor zowel kleine als grote bedrijven.

Voor afschrijvingen met betrekking tot milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling bedraagt de investeringsaftrek 27,5%. Dit percentage is van toepassing op investeringen die zijn verworven of opgezet in het belastingjaar 2024.

Hoe pak ik dit aan?

We raden je aan contact op te nemen met je accountant om je investeringsmogelijkheden te beoordelen in het licht van de nieuwe regels voor investeringsaftrek. Uw accountant kan uw specifieke behoeften analyseren en u begeleiden bij het beheren van afschrijvingen en aftrekposten om uw belastingvoordelen te maximaliseren.

Retour