Meer dan 10% loonindexering in januari 2023

07/09/2022 - Publié par : FiduPress < Retour Meer dan 10% loonindexering in januari 2023

Sectoren waar de lonen één keer per jaar worden geïndexeerd (vaak vanaf januari) stevenen af op een historisch hoge indexering van meer dan 10% in januari 2023. Dat blijkt uit de maandelijkse raming op basis van macro-economische inflatiecijfers van HR-dienstverlener SD Worx, die meer dan een derde van alle lonen in de privésector in België berekent. Een prognose biedt geen zekerheid, maar het is nu al duidelijk dat de hoge inflatie van de afgelopen en de komende maanden zal leiden tot loonindexeringen van een ongekende snelheid en omvang. In vergelijking met de afgelopen 10-15 jaar bedroeg het "normale" indexeringstempo gemiddeld minder dan 2% per jaar.

In de sectoren waar de lonen worden geïndexeerd wanneer de spilindex wordt overschreden, stelt SD Worx ook vast dat de snelle opeenvolgende indexeringen doorgaan. Zo zullen de lonen van de werknemers in de gezondheidssector (ziekenhuizen, verpleeghuizen, enz.) waarschijnlijk vijf keer met 2% worden geïndexeerd.

Na een zeer lichte daling in juli is de inflatie deze maand weer sterk opgelopen. Uitgedrukt in de zogenaamde "gezondheidsindex" (zonder rekening te houden met de prijs van alcohol, tabak, benzine en diesel) is de inflatie gestegen van 9,07% in juli tot 9,70% in augustus. Dit is het hoogste niveau sinds maart 1976 

Jean-Luc Vannieuwenhuyse, juridisch expert, SD Worx

"Als gevolg daarvan blijft het niveau van de loonindexering zeer hoog. De lonen van honderdduizenden werknemers in een sector of paritair comité met een jaarlijks indexeringsmoment in januari 2023 zullen waarschijnlijk een indexering van meer dan 10% kennen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de paritaire commissie voor werknemers (CP 200), de horeca (CP 302), de levensmiddelenindustrie (CP 118 en 220), het wegvervoer voor rekening van derden (CP 140.03) en de internationale handel, vervoer en logistiek (CP 226)".

Bron

Retour