Gaat het dagtarief en nachttarief binnenkort verdwijnen?

20/04/2021 - Publié par : FiduPress < Retour Gaat het dagtarief en nachttarief binnenkort verdwijnen?

Er zijn veranderingen op komst voor de berekening van energiekosten. Volgens plannen van de VREG zou het klassieke dagtarief en nachttarief vanaf 1 januari 2022 verdwijnen (Bron: VREG) en vervangen worden door een nieuwe berekeningswijze: het capaciteitstarief. Wat betekent dat allemaal en vooral: heeft dat invloed op jouw energiefactuur?

Verandering in ons energieverbruik

De energiemarkt is de voorbije jaren sterk veranderd. We produceren steeds vaker onze eigen energie en ook het aandeel van windmolens, zonne-energieparken en biomassacentrales stijgt. Dat betekent dat we minder afhankelijk zijn van de klassieke energiecentrales. Die zullen hun capaciteit dus anders moeten regelen. Ons elektriciteitsverbruik verandert ook. Je elektrische wagen opladen en de warmtepomp gebruiken, het wordt binnenkort de gewoonste zaak van de wereld. Voor de energievoorziening verandert dat ook veel: de vraag naar elektriciteit zal toenemen maar investeren in nieuwe capaciteit is duur.
Daarom werkt de overheid aan plannen om de bestaande capaciteit beter te benutten. En dat zal gevolgen hebben voor je factuur: niet alleen de hoeveelheid energie die je afneemt, bepaalt de prijs maar ook de capaciteit van het energienet op een bepaald moment.

Wat is het capaciteitstarief?

Vandaag betaal je via je energiefactuur een nettarief, ongeveer een vijfde van het totaalbedrag. Nu is dat berekend op hoeveel kilowattuur je afneemt. Dat systeem zou verdwijnen en vervangen worden door een capaciteitstarief. Eenvoudig gezegd: het moment waarop je elektriciteit afneemt, bepaalt het nettarief. Gebruik je bijvoorbeeld op een bepaald moment veel energie en is er minder capaciteit op het energienet? Dan betaal je meer. Hoe je dat te weten komt, leggen we zo meteen uit.

Het dagtarief en nachttarief afgeschaft?

Het voordelige nachttarief kwam er om mensen te stimuleren energie buiten de piekuren te gebruiken. Die piekuren zijn nu voor de meeste mensen nog tussen 7 en 22 uur op weekdagen. De daluren voor het nachttarief gelden daarbuiten. Met het capaciteitstarief verdwijnen die vaste uren omdat de capaciteit voortdurend kan schommelen. De vraag is dan: hoe weet je wanneer je het voordeligste energie verbruikt?
De slimme meter vertelt je wanneer je energie voordeliger is

Het capaciteitstarief moet ons als consument sensibiliseren om efficiënter met energie om te gaan. Dus: niet al je toestellen - en straks de plug van je elektrische wagen - op hetzelfde moment inschakelen. Maar ook niet op hetzelfde moment als veel andere mensen veel elektriciteit gebruiken. Dat lijkt allemaal erg ingewikkeld maar gelukkig brengt de digitale meter de oplossing. Straks zal die digitale meter vrij nauwkeurig aangeven wat op een bepaald moment het beschikbare vermogen is. Is er veel vermogen beschikbaar dan word je beloond met een lager nettarief.

Voor alle duidelijkheid: het gaat dus over het nettarief dat deel uitmaakt van de totale prijs die je aan jouw energieleverancier betaalt. Het nettarief maakt vandaag ongeveer een vijfde van de totale energiefactuur uit. De rest bestaat uit heffingen van de overheid, de btw, een bijdrage voor de productie van groene stroom, en je verbruik van elektriciteit en/of gas.

Bron

Retour