Hoe kan je weten dat een aanbod voor een krediet, een product een poging tot oplichting is?

09/03/2021 - Publié par : FiduPress < Retour Hoe kan je weten dat een aanbod voor een krediet, een product een poging tot oplichting is?

Hoe kan je weten dat een aanbod voor een krediet, een product of een beleggingsdienst in werkelijkheid een poging tot oplichting is?

Opdat je niet in de val zou trappen, leren we je hier de meest voorkomende vormen van fraude te herkennen.

Ben je bang dat een aanbod een poging tot oplichting is? Ben je slachtoffer van beleggingsfraude of kredietfraude en weet je je geen raad? Aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met de FSMA.

Handel nooit met een onderneming waarover een waarschuwing is gepubliceerd!

Ga na of de aanbieder op een waarschuwingslijst staat. Die lijsten vind je op de website van de FSMA, van buitenlandse toezichthouders en van IOSCO(link is external).

BEN JE HET SLACHTOFFER VAN MISLEIDING, BEDROG, FRAUDE OF OPLICHTING DIE GEEN VERBAND HOUDT MET FINANCIËLE DIENSTEN? MELD JE PROBLEEM OP DE VOLGENDE WEBSITE: HTTPS://MELDPUNT.BELGIE.BE/MELDPUNT/(link is external).       

   Altijd   Nooit
Weet met wie je zakendoet!
Als je de persoon of de onderneming die je een belegging aanbiedt niet kent, controleer dan of die een vergunning heeft. Via de ‘zoek’-functie op de websites www.fsma.be en www.nbb.be(link is external) kan je controleren of een aanbieder een vergunning heeft. Staat de aanbieder niet op de lijst, meld dit aan de FSMA via e-mail naar info@fsma.be(link sends e-mail), zodat wij dit kunnen controleren.

Let op als je ongevraagd telefonisch wordt gecontacteerd (‘cold calling’)!
Bij cold calling word je telefonisch gecontacteerd zonder dat je daarom gevraagd hebt en zonder dat je weet hoe de contactpersoon aan je gegevens is gekomen.

Vraag informatie over wat de verkoper je aanbiedt!
Een aanbieder van beleggingsproducten moet je ten minste de volgende informatie geven:

- informatie over het product: meestal krijg je die in de vorm van een informatiefiche, een informatiebrochure of een prospectus;
- informatie over de kosten en de risico’s van een product;
-informatie over de aanbieder, zoals zijn naam, zijn land van herkomst, zijn vergunningsnummer bij de toezichthouder en de naam van de toezichthouder.

Controleer het e-mailadres dat je contactpersoon gebruikt!
Betrouwbare bedrijven gebruiken zelden een e-mailadres dat eindigt op ‘hotmail.com, gmail.com of yahoo.com’.

Wees op je hoede als de aanbieder in het buitenland is gevestigd of als hij vraagt geld te storten op een buitenlandse bankrekening!
Controleer deze ondernemingen via de zoekmachines op internet. Je kan ook contact opnemen met buitenlandse toezichthouders. Hun contactgegevens vind je meestal op het internet.
Ga nooit in op een voorstel om aandelen te kopen of een lening aan te gaan via telefoon of e-mail!
Hang onmiddellijk op als je de aanbieder niet kent. Verkopers zijn vaak heel opdringerig. Ga niet in gesprek. Beantwoord geen e-mails van onbekenden, ook al klinken ze heel aanlokkelijk.

Beslis nooit snel!
Oplichters geven vaak goede redenen opdat je heel snel zou beslissen. Maar mooie beleggingskansen op lange termijn verdwijnen niet van vandaag op morgen. Ga niet over één nacht ijs. Denk er rustig over na en neem geen overhaaste beslissingen.

Betaal geen onduidelijke kosten aan onbekenden!
Vele fraudeurs beloven mooie rendementen, als je eerst een toetredingspremie of andere onduidelijke kosten betaalt. Daarna verdwijnen ze met de noorderzon en met jouw centen!

Ga nooit in op een voorstel dat te mooi is om waar te zijn!
Let op als de verkoper je torenhoge rendementen of megawinsten voorspiegelt!

Weet wat de aanbieding precies inhoudt!
Beoordeel de informatie kritisch. Als ze te mooi is om waar te zijn, is dat meestal zo!

Weet wat je koopt en waarvoor je geld gaat worden gebruikt. Wees op je hoede als de aanbieder je ingewikkelde beleggingen wil verkopen die je niet begrijpt.

Geef nooit je privégegevens zoals je bankrekeningnummer, kredietkaartnummer of geboortedatum!
Pas op als de verkoper je deze gegevens al bij het eerste contact vraagt. Vraag altijd waarom hij die gegevens nodig heeft. 


Bron

Retour